Návrat k článkom

Kaip paspartinti gražios ir tankios barzdos augimą?

Vis daugiau vyrų turi žandenas, ūsus ir barzdas, ir tai ne tik švelnūs, vos įžiūrimi ūsai, tik gražios, didingos barzdos. Eilės pas barzdaskučius auga taip pat greitai, kaip ir kosmetikos barzdotiems vyrams sąrašas. Nepriklausomai nuo to, ar jūsų barzda yra ilga kaip burtininko, garbanota kaip Hagrido, ar maža ožio barzdelė – jos priežiūra yra svarbiausia. Patariame, kaip pasirūpinti plaukų augimu ir barzdos išvaizda.

Kas įtakoja plaukų augimą?

Ar jums įdomu, nuo ko priklauso barzdos augimo tempas? Ką daryti, kad barzda greičiau augtų? Kaip ir visų plaukų atveju, barzdos augimui įtakos turi daug veiksnių. Tai, be kita ko, svogūnėlių aprūpinimas krauju, odos apkrova ir gaminamas sebumo kiekis, taip pat problemos, tokios kaip galiukų skilinėjimas ar plaukų lūžinėjimas. Štai kodėl taip svarbu kirpti (tiksliau sutrumpinti) veido plaukus. Jeigu svajojate užsiauginti vešlią barzdą, verta pasirūpinti ne tik barzdos priežiūra, bet ir viso kūno būkle. Barzdos ir plaukų augimui didelę įtaką turi genetinės sąlygos (kiekvieno mūsų plaukų struktūra skirtinga), tinkamas miego kiekis ir sveikatos būklė. Subalansuota mityba taip pat labai svarbi – pageidautina, kad joje būtų daug baltymų, B grupės vitaminų ir mikroelementų, tokių kaip cinkas ar geležis. Tinkamas kūno drėkinimas taip pat yra labai svarbus. Tinkama ir, svarbiausia, nuolatinė priežiūra prisideda prie greito barzdos augimo. 

Kaip prižiūrėti barzdą? 

Pradėkime nuo pagrindinių dalykų – gražios ir tankios barzdos paslaptis yra tinkama jos priežiūra. Ką tai reiškia? Neužtenka barzdą tik nuplauti ir nukirpti – ypač jei norime, kad ji žavėtų. Kaip prižiūrėti barzdą? Pagrindas yra tinkamas valymas ir plovimas, žinoma naudojant tam skirtą kosmetiką. Verta prisiminti, kad veido oda yra ypač veikiama įvairių tipų spuogų, išskiria riebalus ir prakaitą, o veido plaukai turi tiesioginį sąlytį su maistu ir mikrobais. Todėl barzda gali būti mikroorganizmų, erkučių ar grybelių buveinė. Todėl rūpinantis barzda verta rinktis ne tik kosmetiką, pasižyminčią valomuoju poveikiu, bet ir turinčią antibakterinių savybių. "Cztery Szpaki" muilo dirbtuvės pasiūloje rasite natūralų "Waligóra" plaukų ir barzdos muilą su stipriu valomuoju poveikiu, paliekančiu gaivumo pojūtį. Muilas pasižymi dideliu ricinos aliejaus kiekiu, kuris yra atsakingas už: 

- Maitinimą: ricinos aliejuje gausu maistinių medžiagų, tokių kaip riebalų rūgštys ir vitaminas E, kurie gali padėti pamaitinti veido plaukus. Tai gali padėti pagerinti jūsų barzdos būklę, padaryti ją minkštesnę, glotnesnę ir žvilgančią.

- Barzdos stiprinimą: ricinos aliejus gali paskatinti barzdos plaukų augimą ir stiprinimą. Jis veikia drėkindamas odą po barzda ir aprūpindamas maistinėmis medžiagomis plauko folikulą. Tai gali padėti sustiprinti barzdos plaukus, padaryti juos storesnius ir pilnesnius.

- Apsaugą nuo lūžinėjimo ir galiukų skilinėjimo: reguliarus ricinos aliejaus naudojimas barzdai gali padėti išvengti lūžinėjimo ir galiukų skilinėjimo. Ricinos aliejus suformuoja apsauginį plaukų sluoksnį, apsaugantį juos nuo išorinių pažeidimų, tokių kaip tarša, džiovinimas plaukų džiovintuvu ar plaukų formavimas karštuoju būdu.

- Odos sudirginimo raminimą: jeigu dažnai dirgina oda po smakru, ricinos aliejus gali padėti nuraminti ir sudrėkinti odą. Jis turi priešuždegiminių ir raminamųjų savybių, kurios gali padėti sumažinti dirginimą ir niežulį.

Kaip paspartinti barzdos augimą, kad ji būtų graži ir tanki? 

Pirmiausia, net kelis kartus per dieną šukuokite barzdą. Tačiau šukavimas negali būti per švelnus (kad būtų skirtumas prieš ir po) arba per intensyvus (kad nepažeistumėte barzdos, odos ir neištrauktumėte plaukų). Barzdočiai šukavimui naudoja specialius ovalios formos šepečius. Paprastai jie gaminami iš medienos ir natūralių plaukų – šerno, ožkos, arklio ar kiaulės. Tinkamo modelio pasirinkimas priklauso nuo asmeninių pageidavimų, įskaitant šepečio minkštumo laipsnį. Šepetys leidžia kruopščiai iššukuoti ir modeliuoti plaukus. Reguliariai šukuoti barzdą yra labai svarbu. Šis veiksmas pašalina negyvą epidermį, plaukų svogūnėliai yra labiau aprūpinami krauju, o tai tiesiogiai veikia plaukų augimą. Iššukavus barzdą verta panaudoti barzdos aliejų. Kodėl? Nes kaip ir veido oda ar galvos plaukai, drėkinimas yra pagrindinė barzdos priežiūros dalis. 

Kurį barzdos aliejų naudoti?

Barzdos aliejus yra atsakingas už tinkamą barzdos drėkinimą, todėl pravartu skirti šiek tiek laiko tokio produkto pasirinkimui. Verta pasidomėti aliejaus sudėtimi. Geriausia pasikliauti gamta – rinktis natūralius ingredientus, maistines medžiagas ir įvairius aliejus. „Cztery Szpaki“ muilo dirbtuvės pasiūlyme rasite „Brodomir“ barzdos aliejų. 

„Brodomir“, kovodamas dėl aukščiausios kokybės barzdos, naudoja įspūdingą ginklą – makadamijų riešutų aliejų. Šis itin veiksmingas aliejus veikia greitai, akimirksniu susigeria ir sukuria švelnų apsauginį barjerą, saugo plaukus nuo per didelio drėgmės praradimo ir pagerina jų elastingumą. Dėl palmitino ir oleino rūgšties derinio jo struktūra primena natūralų sebumą, kuris yra labai svarbus norint kontroliuoti riebalinių liaukų darbą ir išlaikyti plaukų, ypač barzdos, gaivumą. Be to, šis aliejus stimuliuoja odos mikrocirkuliaciją, saugo nuo žalingo saulės spindulių poveikio, ramina sudirgimus ir atkuria smulkius plauko struktūros pažeidimus.

Vyrai, kuriems sunku prisijaukinti barzdą, tikrai įvertins mūsų barzdos aliejuje esantį saldžiųjų migdolų aliejų. Šis ingredientas ypač veiksmingas, kai turime išsipūtusius plaukus, kurie yra garbanoti ir pasižymi dideliu ar vidutiniu poringumu – o tokių bruožų dažnai turi veido plaukai. Jo dėka barzdą bus lengviau valdyti, padės tinkamai ją sutvarkyti, o tuo pačiu paliks ją pamaitintą ir žvilgančią. Papildomą paramą teikia kanapių aliejus ir simondsijų aliejus. Pirmasis iš jų dėl didelio gama-linoleno rūgšties kiekio pagerina plaukų struktūrą ir padeda palaikyti lipidų balansą. Savo ruožtu simondsijų aliejus, kuris yra natūralus antioksidantas, palaiko barzdos atsinaujinimo procesą.

„Brodomir“ sudėtyje negalėjo pritrūkti taip pat ricinos aliejaus. Šis ingredientas maitina, stiprina ir prideda švelnaus blizgesio, dėl to vos per kelias sekundes pasieksite tokį efektą, lyg ką tik būtumėte palikę geriausią kirpėją mieste, o ne savo vonios kambarį. Be to, ricinos aliejus bus sąjungininkas iškilus sunkumams užsiauginti storesnę barzdą, nes jis skatina veido plaukų augimą.

Ar barzdos modeliavimas turi įtakos plaukų augimui?

Verta paminėti, kad naudojant netinkamą kosmetiką barzdos modeliavimui ir formavimui lengviau yra sau pakenkti, nei padėti užsiauginti barzdą. Plaukų augimą gali neigiamai paveikti: daugybės kosmetinių preparatų (apsunkinančių plaukus) arba, dar blogiau, kosmetikos, kuri nėra skirta veido plaukams, naudojimas. Tinkamai parinkta kosmetika ir kasdienė tinkama priežiūra yra svarbi plaukų išvaizdai ir augimui. Muilas arba šampūnas, šepetys ir barzdos aliejus yra trys pagrindiniai kiekvieno barzdoto vyro kosmetikos priemonių elementai. Balzamai, kremai, pastos, pomados ir barzdos vaškai – taip pat labai populiari barzdos kosmetika.  Prieš naudojant verta pagalvoti, ar mums to tikrai reikia – kartais mažiau yra daugiau, o papildomas plaukų apkrovimas dažnai turi priešingą poveikį nei tikimasi ir gali stabdyti, o ne skatinti barzdos augimą. Barzdos nelieskite per dažnai. Tai gali susilpninti plaukų folikulus, sukelti galiukų skilinėjimą ir dėl to neigiamai paveikti plaukų išvaizdą.

Barzdos priežiūra atliekant 3 paprastus veiksmus

Apibendrinant galima pasakyti, kad norint paspartinti gražios ir storos barzdos augimą, barzdos priežiūrą turėtų sudaryti bent 3 reguliariai kartojami veiksmai:

Prausimas ir valymas:

  • Reguliariai plaukite barzdą švelniu barzdos šampūnu arba specialiu vyrams skirtu muilu. Venkite įprastų plaukų šampūnų, nes jie gali išsausinti jūsų barzdą.
  • Kruopščiai nuplaukite barzdą šiltu vandeniu, kad pašalintumėte bet kokius priežiūros priemonių likučius.
  • Jei turite ilgesnę barzdą, naudokite minkštą barzdos šepetį arba šukas, kad pašalintumėte negyvas odos ląsteles ir paskleistumėte natūralius aliejus po visą barzdą.

Drėkinimas ir maitinimas:

  • Naudokite aliejus ar balzamus, kurie padės drėkinti ir maitinti barzdą. Rinkitės gaminius, kuriuose gausu natūralių aliejų, pavyzdžiui, simondsijų, argano , ricinų ar migdolų aliejų.
  • Nedidelį kiekį aliejaus arba balzamo įmasažuokite į barzdą, sutelkdami dėmesį į ražienas ir žemiau esančią odą. Tolygiai paskirstykite rankomis ar šukomis.
  • Taip pat galite apsvarstyti galimybę naudoti barzdos kondicionierius, kurie padės sustiprinti plaukus ir išlaikyti juos geros būklės.

Modeliavimas ir stilizavimas:

  • Reguliariai kirpkite barzdą, kad išlaikytumėte jos formą. Galite naudoti profesionalius kirpimo įrankius arba apsilankyti pas kirpėją.
  • Naudokite specialų modeliavimo vašką arba balzamą, jei norite suteikti barzdai papildomos formos, kontrolės ir blizgesio.
  • Nepamirškite reguliariai šukuoti barzdos, kad ji būtų tvarkinga ir plaukai nesusipainiotų.

Nepamirškite, kad barzdos priežiūra reikalauja kantrybės ir reguliarumo. Pritaikykite savo priežiūros ritualą prie individualių barzdos poreikių ir įsitikinkite, kad naudojate aukštos kokybės barzdos priežiūros priemones, kurios tinka jūsų odai ir plaukų tipui.