Návrat k článkom

Kas yra augalinis glicerinas ir kur jis naudojamas?

Glicerinas yra naudojamas įvairiose pramonės šakose ir labai dideliu mastu. Daugiausia maisto, farmacijos ir kosmetikos pramonėje. Kosmetikos sektorius vertina gliceriną dėl daugybės jo teikiamų odos priežiūros privalumų. Augalinis glicerinas puikiai drėkina ir regeneruoja odą, saugo ir lygina ją, taip pat padeda sudedamosioms dalims prasiskverbti giliai į odos sluoksnius bei turi pagalbinį poveikį įvairiuose preparatuose. Skaitykite, kaip tiksliai veikia ši populiari žaliava ir kur „Cztery Szpaki“ ją panaudojo savo gaminiuose.

Kas yra augalinės kilmės glicerinas?

Glicerinas (taip pat vadinamas gliceroliu) yra organinis cheminis junginys, priklausantis polihidroksilių alkoholių grupei. Jis gali būti sintetinės arba natūralios kilmės. Pirmuoju atveju jis susidaro oksiduojantis iš benzino gautam propilenui. Antruoju atveju glicerinas gaunamas iš gyvulinių arba augalinių riebalų. Natūralus augalinis glicerinas daugiausia gaunamas iš sojų pupelių, kokosų ir palmių aliejų šių riebalų muilinimo procese. Glicerinas neturi spalvos ir kvapo, yra šiek tiek saldaus skonio, o jo konsistencija primena tirštą sirupą. Medžiaga yra higroskopinė, o tai reiškia, kad ji sugeria vandenį ir išlaiko daleles – tai yra viena iš priežasčių, kodėl ją taip noriai naudoja kosmetikos pramonė. Jis gerai tirpsta vandenyje ir alkoholyje, o tuo tarpu jame gerai tirpsta riebalai.

Glicerino nedideliais kiekiais yra kai kuriuose vaisiuose ir daržovėse. Jis taip pat naudojamas maisto pramonėje kaip maisto priedas (jo simbolis E422), o viena iš jo užduočių – riboti patogeninių mikroorganizmų augimą. Jis taip pat padeda reguliuoti gaminių tankį ir lengvai formuoja vandenilinius ryšius su vandens molekulėmis. Per didelis glicerino vartojimas gali sukelti nepageidaujamas alergines reakcijas. Vartojamas per burną arba į tiesiąją žarną, jis turi vidurius laisvinančių savybių, todėl yra naudingas esant vidurių užkietėjimui. Būtent todėl jis naudojamas farmacijos pramonėje, gaminant vidurius laisvinančius vaistus, pvz. žvakutės.

Glicerino savybės

Augalinis glicerinas naudojamas ne tik maisto ir farmacijos reikmėms, itin dažnai jį naudoja kosmetikos gamintojai dėl plačių odos priežiūros savybių. Kodėl jis toks populiarus ir mėgstamas? 

Štai augalinio glicerino savybės:

  • žaliava yra puiki drėgmę išlaikanti medžiaga, o tai reiškia, kad ji padeda palaikyti tinkamą odos drėkinimo lygį ir apsaugo ją nuo drėgmės praradimo, taigi ir nuo odos išsausėjimo bei pleiskanojimo
  • regeneruoja, lygina ir minkština odą
  • mažomis koncentracijomis pasižymi maitinamuoju poveikiu, didelėmis – dezinfekuojančiomis savybėmis
  • gerina odos elastingumą ir glotnumą
  • šiek tiek išlygina odą ir mažina smulkias raukšleles
  • pagerina brandžios odos stangrumą
  • jo dėka įvairiuose preparatuose esančios veikliosios medžiagos gali prasiskverbti giliai į odą
  • malšina sudirgimus, palaiko žaizdų gijimą
  • pasižymi antibakterinėmis savybėmis
  • apsaugo odą nuo neigiamo išorinių veiksnių poveikio
  • naudojamas plaukų priežiūroje: stiprina sruogas, lygina ir minkština jas, palengvina šukavimą
  • puikiai veikia kaip pagalbinė kosmetikos medžiaga, nes neleidžia joms išsausėti ir suteikia reikiamo glotnumo; jo dėka preparatai gerai pasiskirsto ir nesivelia ant odos
  • naudojamas gaminiuose su etilo alkoholiu sumažina jo džiovinamąsias savybes

Dėl visų šių augalinio glicerino galių ir galimybių jis yra naudojamas labai plačiai ir yra įprasta veido, kūno ir plaukų priežiūros kosmetikos, taip pat makiažo kosmetikos sudedamoji dalis.

Augalinio glicerino naudojimas kosmetikos gaminiuose

Dėl savo drėkinamųjų savybių glicerinas yra daugelio sausai ir jautriai odai (kuriai glicerinas tikrai geresnis pasirinkimas nei parafinas) skirtų preparatų sudedamoji dalis. Jį galime rasti kūno losjonuose, lūpų dažuose ir drėkinamuosiuose veido, rankų ir kojų kremuose. Jį taip pat rasime žiemos sezonui skirtų gaminių sudėtyje, nes puikiai apsaugo nuo žemos temperatūros ir vėjo. Tai taip pat yra kremų nuo raukšlių sudedamoji dalis, nes teigiamai veikia brandžios odos įtempimą. Kosmetika su glicerinu yra tikra palaima žmonėms, kovojantiems su odos ligomis, tokiomis kaip psoriazė ar atopinis dermatitas.

Nors glicerinas nėra komedogeninis, t. y. neužkemša odos porų ir dėl to nesudaro inkštirų, jis gali sustiprinti aknės simptomus, nes tokioje aplinkoje dauginasi aknę sukeliančios bakterijos. Šis reiškinys daugiausia susijęs su sintetiniu ir gyvulinės kilmės glicerinu; kalbant apie augalinį gliceriną, tokių situacijų pasitaiko kur kas rečiau, tačiau asmenys, turintys aknę, riebią ir mišrią odą, turėtų būti budrūs ir atidžiai stebėti savo odą, kai naudoja preparatus su glicerinu.

Glicerinas apsaugo epidermį nuo išsausėjimo, todėl jo yra veido prausikliuose ir natūraliuose rankų bei kūno muiluose. Jo buvimas sudėtyje ypač svarbus, jei dažnai plaunate rankas, nes jis turės drėkinamąjį ir raminamąjį poveikį.

Augalinis glicerinas dėl savo drėkinamųjų savybių dažnai naudojamas ir gaminant plaukų kosmetiką. Jis pasirodo šampūnuose, kondicionieriuose ir plaukų priežiūros kaukėse. Neleidžia plaukams išsausėti, juos išlygina ir prižiūri galiukus. Jo dėka sruogos įgauna spindesį ir tampa minkštos bei malonios liesti. Kad glicerinas tinkamai atliktų savo užduotį, jis turėtų būti derinamas kartu su emolientais – jie neleidžia išgaruoti drėgmei ir plaukai taip nesipučia.

Augalinis glicerinas „Cztery Szpaki“ gaminiuose

Kadangi jau visiems žinoma, kad glicerinas yra kilnus veido, kūno ir plaukų priežiūros priemonių ingredientas, nebūtume savimi, jei ir mes nepanaudotume šios žaliavos. Ir ne vieną, ne du, o daugybę kartų. Mums puikiai sekasi naudoti augalinį gliceriną ir jis praturtina vis kitas mūsų kosmetikos gaminių receptūras bei įvairius jų variantus bei variacijas.

Skysti muilai

Nepriklausomai nuo to, ar muilu dažniau plaunamos rankos, ar visas kūnas, abiem atvejais svarbu nesausinti odos, o priešingai: ją drėkinti, išlyginti ir numalšinti galimus sudirgimus – ir būtent tai daro mūsų muiluose esantis glicerinas. Be to, šiek tiek sutirština, todėl lengviau muilą dozuoti ir jis užtenka ilgesniam laikui. Jei dar neišbandėte „Cztery Szpaki“ skystųjų muilų, skubame pranešti, kad jie yra natūralūs, turtingi ir kupini vertingų ingredientų. Jie efektyviai valo ir gražiai kvepia, turime keletą kvapų variantų, kurių aromatus tiksliai atspindi atskirų gaminių pavadinimai: skystas muilas „Prieskonių kola“, skystas muilas „Citrinos ir mėtos“, skystas muilas „Braškė ir verbena“, skystas muilas „Citrininis eukaliptas“, skystas muilas „Rozmarinas ir mandarinas“, skystas muilas „Keptas obuolys“ (yra sezoninis produktas – galima įsigyti, kai ateina metas antklodei, obuolių pyragui ir kakavai) i skystas muilas „Meilė“ (kvepia jausmingai ir gaiviai kaip mūsų masažų serija "Meilė", pagrindinės natos čia pačiuliai, greipfrutai ir ylang-ylang), pas mus taip pat rasite skystą muilą „Degutas“ (tai draugas ir išsigelbėjimas žmonėms, kovojantiems su įvairiomis dermatozėmis), skystą muilą „Burbuliukas“ (mažyliams nuo 1 gyvenimo dienos) ir hipoalerginį skystą muilą (bekvapis, švelnus, saugus).

[widgety: mydła w płynie (w pierwszej kolejności Korzenna Kola i Cytryna i Mięta, później pozostałe)]

Kūno losjonai

Mūsų siūlomi du losjonai yra vieni jauniausių mūsų atžalų, bet esame jais labai patenkinti. Jų pagrindas – aliejų ir ekstraktų mišiniai, semiasi iš natūralių augalų, kurių gausu laukuose, pievose ir miškuose – iš čia ir kilo tų gaminių pavadinimai. Jie nepaprastai maistingi. Jie drėkina, minkština ir apsaugo. Rūpinasi odos elastingumu ir atneša palengvėjimą. Šie gaminiai taip pat rūpinasi pojūčiais, jų kvapai yra tarsi momentinė teleportacija tarp medžių, lauko žolelių ir gėlių. Kūno losjonas „Pieva“ ir kūno losjonas  „Miškas“ – švelniai ir efektyviai prižiūrės Jūsų odą.

Rankų kremai

Būkime atviri: rankų oda yra veikiama daugelio veiksnių. Paprastai rankos dažnai plaunamos, o retai drėkinamos. Veikiamos ploviklių, patiria mechaninių pažeidimų, susiduria su įvairiomis oro sąlygomis – joms reikia nuolatinės priežiūros. Visada sutepkite ir maitinkite rankas, kad jos būtų lygios, sveikos spalvos ir būtų tinkamai apsaugotos. Mūsų rankų kremuose esantis glicerinas ilgiau išlaiko odoje drėgmę, rankos yra švelnesnės, o galimi sudirgimai gyja greičiau. „Moliūgas ir kardamonas“ bei „Bergamotės ir šaltalankiai“ rankų kremų deriniuose rasite naudingų aliejų, veganiško lanolino, inulino, vitamino E ir eterinių aliejų, kurių dėka ši būtina pareiga virsta maloniausiu ritualu. 

[widgety: oba kremy do rąk]

Dezodoruojantys kremai

Mūsų kosmetinėje komandoje jau yra septyni gaminiai, kurie rūpinasi pažastimis. Du bekvapiai, du be sodos, bet su magnio hidroksidu – yra net vienas, kuriame derinamos abi šios savybės. Mūsų dezodoruojančių kremų  užtenka ilgam ir jie yra veiksmingi, ką galime teigti remdamiesi tūkstančių Klientų nuomone. Juose yra gerų, natūralių ingredientų, o dėl gerai apgalvotos receptūros tinka kasdieniam naudojimui, sporto salėje ir tropikuose. Glicerinas juose atlieka dvigubą vaidmenį: iš vienos pusės, minkština odą ir ramina galimus sudirgimus. Iš kitos - neleidžia kosmetinei priemonei išdžiūti. Reikia pripažinti, kad abi misijas jis atlieka kuo puikiausiai. 

Veido kremai

Glicerinas praturtina daugybę drėkinamųjų kremų. Jo taip pat yra mūsų maitinamajame „Daržovių“ veido kreme. Šiame kreme jis atsirado geroje daugybė vertingų savybių turinčių aliejų, ekstraktų, vitamino E, eterinių aliejų ir alantoino kompanijoje. Kartu su propandioliu glicerinas atlieka drėgmę išlaikančios medžiagos vaidmenį – drėkina, užtikrina, kad oda neprarastų vandens, apsaugo ją, veikia kaip veikliųjų medžiagų nešėjai. Be jų tokio poveikio nebūtų, o turime maitinantį, regeneruojantį ir tiesiog labai malonų rezultatą. 

Grynas glicerinas kaip priedas prie naminės kosmetikos

Dėl universalaus glicerino pritaikymo verta jį naudoti gaminant kosmetiką patiems arba praturtinant kasdienės odos, kūno ir plaukų priežiūros preparatus. Gryno augalinio glicerino galite įsigyti vaistinėje arba geroje žaliavų parduotuvėje. Įlašinkite kelis jo lašus į kremą, šveitiklį ar naminę kaukę – jo dėka veikliosios medžiagos pasieks gilesnius odos sluoksnius ir veiks veiksmingiau. Glicerinas puikiai tinka kaip skysčių sudedamoji dalis, todėl verta jo dėti į veido prausiklį bei muilą ar dušo želė. Jei gaminate muilą, praturtinkite jį glicerinu, galite taip pat dėti į kūno losjoną ar kremą. Tegul ši žaliava tampa šampūno, kondicionieriaus ar plaukų kaukės sudedamąja dalimi. Galite įpilti glicerino pvz., į hidrolatą, kurį naudosite kaip plaukų dulksną. Savo ruožtu ši žaliava derinama su kitais drėkinamaisiais ingredientais ir ramunėlių hidrolatu puikiai veiks kaip tonikas. Gliceriną laikykite kambario temperatūroje, toliau nuo šviesos ir šilumos šaltinių. Naudokite jį kuo dažniau, nes tikrai verta!